31 december 2013

Gott Nytt År!

Alla besökare tillönskas ett
Gott Nytt År!

...och för Larssons internationella besökare skickar red även med en engelsk översättning.

29 december 2013

Start & Speed nr 10, 1973

Från tiden när man på fullt allvar målade ränder på sin bil, hissade upp bakvagnen och monterade skärmbreddare. 

Man monterade golvväxelreglage, solluckor, spoiler och utanpåliggande avgasrör... amazonstolar och båtgalon stod högt i kurs. Måtte den tiden aldrig komma tillbaka.

Vad handlade Start Speed om i det här numret? Dragracing, Funny Cars och trimning av USA-bilar och Volvo stod högt i kurs, likaså att bygga om VW-bubblor med hjälp av glasfiber och Plastic Padding. Nästan hela tidningen var svartvit förutom omslag och en poster i mittuppslaget. 


22 december 2013

Auto-Clemert i Arvika

Omkring 1976 stängde Auto-Clemert sin gamla anläggning på fabriksgatan i Arvika.

I samband med detta ställde man en container utanför och bara vräkte ner gamla handlingar, broschyrer, skyltar, tidningar och övrig reklam. Larsson höll sig framme och plockade åt sig någon kartong med prylar... med facit i hand skulle man ju naturligtvis tagit hand om allt! Det här lilla häftet, någon pärm samt ett ställ med våtservetter är i stort sett allt som är kvar.





Håll i hatten

Håll i hatten var rubriken ja, i alla fall om Ni besöker Arvika - det blåser så träden ligger ner! 

Hörde på radion att färjan mellan Strömstad och Sandefjord var inställd! Hur är det hos Er - blåser det lika illa?

14 december 2013

Chevrolet -57 - tillbehör

Tillbehörslistor är trevliga att läsa - i synnerhet till en så trevlig bil som Chevrolet -57.

Fanns det verkligen en plastkam som tillbehör? Någon som sett en fullutrustad Chevrolet -57? Finns/fanns det någon sådan? Är förteckningen nedan komplett? (kommer från en gammal bilbok)



4 december 2013

Smith-Corona

Uppdaterat 131204

Gästinlägg från Karl-Erik Stridh.


Jag har en Smith Premier från cirka 1911 och Smith hade länge egenheten att den inte hade någon skifttangent utan istället dubbla uppsättningar tangenter.

Detta var något man höll fast vid längre än andra tillverkare och skadade även märkets försäljning.

Jag använde litet "l" (l som i litet) som siffran 1. Till vänster finns en röd knapp med svart centrum. Med den väljer man placering av färgbandet så att man kan få svart eller röd skrift. Det finns även ett lägre läge utan färgband om man skriver på stenciler. Då behöver man kraften från tangenten för att pressa hål i stencilen.

De fyra numrerade röda tangenterna till höger är knappar för kolumninställningar. På baksidan av skrivmaskinen finns en stav med skåror. Ovanpå staven finns spärrarna som man använder för att ställa in den skrivna sidans marginaler. På själva staven finns en mängd skåror, ett för varje steg som valsen förflyttar sig i sidled. Här finns fyra löstagbara spärrar som man använder för att ställa in olika stopp om man vill förflytta sig i sidled. Vid sidan om förbandshållaren finns en arm som påverkas av dessa tangenterna. Längst ut på armen vrider sig en led olika mycket så att man kommer till rätt stopp.

Det är ungefär som när man gör sidonställningar i Word, fast helt mekaniskt.

Anonns från Det bästa, juni 1946.

Smith Premier skrivmaskin från 1911.

1 december 2013

Arvika

Borde vara helt förbjudet att förfula fasaden på gamla fina järnvägstationer! 

Fotograferad i augusti 2013.

Skyltsöndag

Uppdaterat reprisinlägg

Skyltsöndagen är som det mesta annat fördärvat nu för tiden. Förr var det "stort" att gå och titta i de söndagsstängda affärernas smakfullt arrangerade skyltfönster på skyltsöndagen... jodå, affärerna var stängda och det var lugn och ro...

I dag är det ett jippo utan dess like, skapat av krämare, affärerna är öppna, det är julpriser och extrapriser och erbjudanden av alla de slag... det är tivoli, ballonger och cirkus i varje gathörn... ponnyridning... brandmän som pytsar upp glögg o kaffe... socialnämnd och kommunstyrelse går omkring och gör sig viktiga... tomtar, troll och fyrhjulingar i en salig röra...

Dessutom är det nu för tiden skyltsöndag VARJE söndag!!! fram till jul... samtidigt som mellandagsrean startar den sista söndagen tillsammans med extrapriserna på semlor som nu för tiden saluförs med start redan i oktober...

Nytt för i år 2013 är någon form av levande adventskalender med "lucköppning" varje dag - vet inte riktigt än hur det fungerar men dvs organisationer och företag skall företa sig något varje dag strax efter 1200. Jodå, vår klubb Arvika Yankee Car Club är också med en av dagarna.

28 november 2013

Facebook

Som Ni kanske vet hyser Larsson en form av hatkärlek till Facebook. Har varit med och gått ur flera gånger, experimenterat fram och tillbaka med lite olika namn och grupper.

Vi vet att rätt använt kan Facebook skapa många nya kontakter samt hjälpa till att sprida mer eller mindre nödvändiga budskap. Har som sagt inte tidigare riktigt funnit den rätta formen, Facebook har ju gjorts om också så det har inte varit lätt att hänga med.

Att avgöra skillnaderna och för och nackdelar med tex "facebooksgrupper" respektive "facebookssidor" är heller inte lätt men efter en tid och mycket velande ser det ut så här för Larssons del.

Larsson har idag en egen privat sida som finns här:

tow.se har en egen sida som finns här:

Som ett prov har Larsson även skapat en grupp som heter "Vi som gillar schlagertjejer från 1960-talet" som finns här: Någon liknande grupp verkade inte finnas tidigare så det kan kanske bli något?

Synpunkter mottages tacksamt. Hur ser Ni på Facebook? Är Ni med? Har Ni sidor på Facebook, skapat grupper eller har Ni bloggar och /eller websidor? Twitter - finns någon av Larssons läsare där?

Även gärna via privat mail: larsson@tow.se.

27 november 2013

Cirkelservice

Sällan man hör talas om "vänstra- och högra vindrutan" nu för tiden.

Jingel här. Tack till Ampe!

23 november 2013

Ur Rikstelefonkatalogen Karlstadsdelen 1963


BP Färdhjälp


Uppdaterat reprisinlägg.

Från Tidningen Motor 1971.

Calle har skickat in några bilder på sin far som extraknäckte på BP Färdhjälp i slutet på 1960-talet. Tack för detta.


22 november 2013

Maj-Britt o Palomaz - Välkommen hem, igen

.
.
Maj-Britt Stridsberg Sångerska i det populära dansbandet Palomaz som spelas flitigt på Radio SMF I Trelleborg.

Hur startade det hela med Palomaz! Vi startade 1977 och det började med att min man Tommy hade en arbetskamrat som spelade musik och de började spela mer och mer. Tommy var duktig på dragspel och jag själv sjöng så det kändes naturligt att starta ett band. Min son kom med i bandet efter något år och var med som trummis på vår första skiva. Ulf Olsson var med i vår ursprungliga sättning men flyttade senare till Motala. Vi var ett lokalt Tomelilla band.

Namnet ”Palomaz” med det klassiska Z på slutet hur kom detta namn till? Vi gillade låten ”La Paloma” så det Palomaz blev en följd av detta. Varför många valde att ha ett Z på slutet vet jag inte riktigt kanske såg det lite fräckare ut

Jag har här skivorna ”Palomaz 11 och 12” med mig, hur många skivor blev det egentligen genom åren?? Totalt blev det 25 skivor, rätt fantastiskt. 16 st var på vinyl, sedan kom kassetterna och senare då cd skivorna. Skivorna ”Blå ängel” och ”Senorita spelades in hos Bert Karlsson i Skara efter det att han skrivit kontakt med mig. Dessa båda skivor spelades in på Mariann Records och åren var 1985 och 1986. Meningen var att vårt band skulle kompa men det visade sig att skivorna skulle spelas in med studiomusiker och det var bl a Lasse Westman, Kjell Öhman, Anders Engberg och i kören fanns namn som Lotta Engberg, Liza Öhman och Vicky Benkert.

Är det några artister/grupper som influerat dig? Nej jag började sjunga 1977 och jag kan inte komma på att någon speciell artist har influerat mig. Man jämförde min röst med Anita Lindbloms men det är inget jag själv har efterliknat.

Har du någon speciell favoritartist/grupp? Elvis har alltid varit en favorit och när jag köpte hans singlar och ep´s så spelades de flitigt.

Håller du fortfarande på med sången? Nej, när min man gick bort så var det inte lika roligt så jag slutade då att sjunga. Lyssnar idag gärna på klassiskt och country.

Vad lyssnar du på nu för tiden? Det blir en del med ett tyskt band som heter Flippers och Billy Vaughn. Senaste skivan jag köpte var faktiskt igår i Tyskland och det var en cd med Captain Cook.

Vilken utveckling har dansbandsmusiken haft sedan 70 talet? Det var en del dansband som drog igång det hela och blev väldigt populära på 70 talet som t ex Lasse Stefanz, Vikingarna och Thorleifs för att nämna några. Det fortsatte in på 80 talet och sedan blev det lite sämre på 90 talet. Så länge vi höll på så hade vi många spelningar och det var i stort sett varje helg som vi var igång. Det var både fredag och lördag kvällar samt även söndag eftermiddag. Nu har Dandsbandskampen gjort att intresset återigen ökat för dansbandsmusik med många nya grupper.

Är där någon artist du kan rekommendera till RIFFET? Nej ingen speciell, Danne Stråhed, är alltid populär.  Vi i Riffet tackar dig, Maj-Britt och önskar dig samtidigt en riktigt skön sommar.

Intervju gjord av Peter Frank 2010-06-02 Musikföreningen Riffet Trelleborg

Källa: http://www.riffet.com/pavinylen/Pavinylen29mbs.php

Lasse Liemola - Tunturin Juurella Red River Valley

Kjeld Petersen - Det var på Rundetårn