18 februari 2015

Det går inte att slippa förkylningen helt

 – men det finns knep som förkortar snuvan. Här är några användbara tips på både naturliga och medicinska alternativ.

Immunologens 10 bästa tips

Sanna Ehdin, immunolog och författare till flera böcker om hälsa, ger sina bästa anti-förkylningsråd.
– Det är viktigt med bra mat och att kombinera den med kosttillskott. Det stärker immunförsvaret och ökar infektionsskyddet. ”Glädjepeptiderna” och förkylningsvirusen verkar på samma receptorer i hjärnan. Genom att vara glad minskar man också risken för förkylning, säger immunologen Sanna Ehdin.
Hon rekommenderar följande tillskott för att förebygga och förkorta förkylning:
C-vitamin: Nödvändigt för infektionsförsvaret, har stark antiinflammatorisk verkan. Ta 1–2 gram eller mer per dag.
D-vitamin: Viktigt för ett starkt, fungerande immunförsvar. I solljus bildas D-vitamin i kroppen så försök få solljus på huden 15–30 min per dag. Ta tillskott i dosen 2 gånger 400 IU per dag.
Zink: Virusdödande. Behövs för sårläkning och bildning av antikroppar. Ta 2040 mg dagligen.
Priotika: Ta dagligen probiotiska produkter som Actimel som innehåller bakterien L. Casei Defensis och ProViva som innehåller L. Plantarum 299v.
Omega-3-fettsyror: Stärker slemhinnorna och är kraftigt antiinflammatoriskt. Ät fet fisk som makrill, vildlax och sill. Eller ta tillskott varje dag i form av 1–2 tsk kallpressad linfröolja, omega-3-kapslar.
Vitlök: Har bland den högsta antioxiderande effekten hos grönsaker och är virushämmande. Lägg på mackan eller smaksätt maten.
Propolis: Ett bikitt som innehåller många bakteriehämmande ämnen. Finns som kosttillskott i hälskosthandeln.

4 andra förkylningsförkortare

Bravo Friscus-juice: Svenska forskare har tagit fram två bakterier, Lactobacillus paracasei 8700:2 och Lactobacillus plantarum HEAL 9, som i vetenskapliga studier visat att de stärker immunförsvaret och skyddar mot förkylning. Ett glas om dagen mildrar och förkortar förkylningstiden. Finns i två smaker. Säljs i mataffärer.
Excoldit är ett kosttillskott som enligt flera studier stärker immunförsvaret och kan förkorta förkylningstiden. Innehåller nordamerikansk ginseng som stärker immunförsvaret. Finns i hälsokosthandeln.
Nozoil är en sesamolja i sprayform som skyddar nässlemhinnan mot virus. Innehåller en hög halt av antioxidanten E-vitamin. Produkten smörjer och mjukgör näsans slemhinna. Säljs på apotek.
Förkylningskuddy från Kuddy är en kilformad kudde som läggs i sängen vid förkylning. Den ”lyfter” upp överkroppen så att andningen underlättas och minskar trycket från diafragman mot bröstkorgen. Har avsvällande effekt på slemhinnor i öron, näsa och hals. Allergivänligt material. Från Kuddy AB.

6 naturliga tips

Ingemar Joelsson, professor emeritus i kvinnosjukdomar, har naturmedel som specialintresse. Här ger han sina bästa förkylningstips:
Echinacea: Stärker kroppens immunförsvar. Mest effektiv om den tas vid första förkylningssymtomen. Finns som droppar och tabletter i hälsokostbutiker och på apotek.
Kalmeg-örten (Andrographis paniculata): Är naturens eget ”antibiotikum”. Minskar sjukdomskänslan och förkortar sjuktiden. Kan tas även när förkylningen brutit ut. Finns i Propex support.
Rysk rot: Är uppiggande, allmänt stärkande och aktiverar kroppens försvarskrafter. Finns i pillerform på apotek och i hälsokostbutiker.
Adatoda vasica (malabarnöt): Har slemlösande effekt, vidgar andningsvägarna och lindrar hosta och heshet. Finns i Kan Jang, som innehåller echinacea, adatoda vasica, rysk rot och lakritsrot.
Lakritsrot: Är slem- och kramplösande, vidgar andningsvägarna och hjälper mot torrhosta. Finns i Kan Jang.
Schizandra chinensis (fjärilsranka): Är egentligen mest känd för sina ”adaptogena” egenskaper. Finns i det godkända växtbaserade läkemedlet Chisandra, som består av en blandning av rysk rot och schizandra. Har dokumenterad stimulerande effekt på både det ospecifika och det specifika immunsystemet.
Vilka är dina bästa förkylningstips? Berätta!

Från tidningen Må bra

4 kommentarer:

  1. Kommentar till förkylningstrasslet.
    Är ytterst sällan förkyld - så har det blivit med stigande ålder. Men jag minns hur de inledande symptomen kändes. När sådana trots allt har gjort sig påminda på senare år, har jag tagit 10-20 droppar Stimutin, som säljs i en homeopatisk affär här i Sthlm. Den dävenhet, som kändes på kvällen, är då som bortblåst på morgonen. När jag ska använda T-banan med dess trängsel, brukar jag, när jag kommer ihåg det, ta det nämnda dessförinnan. Eller vid hemkomsten, det går lika bra. Några lågstadiebarn, ofta förkylda, som jag känner, fick pröva, men bara några få droppar ibland. Det blev helt slut på förkylningar för deras del. Tilläggas bör att en väl komponerad grönsallad står varje dag på menyn. Ofta fisk, f ö allätare som de flesta. - Inga allergier alls.
    Jag vet att många kör med liknande listor som Larsson publicerade. Men jag orkar inte hålla reda på alla dessa sorter. Det har gått bra ändå.

    SvaraRadera
  2. Vill bara tillägga, att innan jag fick tag på Stimutin, så använde jag mig av Echinaceaa Forte (=stark). Det gick också bra. Men inte preventivt i allmänhet, för det kändes liksom mera exklusivt.

    SvaraRadera
  3. Var skeptisk mot råd från Sanna Ehdin. Hon är med på den här listan (År 2000)

    SvaraRadera