1 april 2014
Apropå digitala AM-sändningar
Det tidigare inlägget om digitala AM-sändningar som då från början var ett aprilskämt från www.worldkustom.com som Larsson lånade visade sig ha en viss sanningshalt. Läs mer nedan på min vän Karl-Erik Stridhs intressanta gästinlägg.
Digitala sändningar på AM-banden finns sedan cirka 10 år tillbaka. Det heter DRM och låter ungefär som strömmat ljud på nätet.
Lyssnar man i en gammal radio hör man enbart brus, det behövs avkodning antingen i en ny radio med DRM eller genom anslutning till en dator till vilken man kan ladda ned programmet DReaM.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Digital_Radio_Mondiale
Digital Radio Mondiale
DRM (Digital Radio Mondiale) är ett system för digitalradio på långvåg, mellanvåg och kortvåg. DRM ger, liksom AM-kortvåg, en mycket lång, ibland global, räckvidd, och kombinerar denna långa räckvidd med en ljudkvalitet som är nästan lika bra som hos FM-radio (i mono). Data och text kan också integreras i radiosändningen i digital form. DRM använder MPEG4-kodning av ljudsignalen. DRM kan ses som kortvågens motsvarighet till DAB, men medan DAB använder ett helt nytt frekvensband så använder DRM samma frekvensband som de gamla AM-sändningarna på kortvåg. DRM har flera moder: vissa behöver en bandbredd på bara 4,5-5 kHz, medan andra kan utnyttja större bandbredd på 18-20 kHz (vanlig AM kräver 9-10 kHz bandbredd).
DRM-sändningar har pågått i några år, och 2004 började Sveriges Radio sända en del av sina utlandsprogram med DRM, samtidigt som de gamla AM-sändningarna fortsatte till 2009. Ett antal DRM-mottagare finns tillgängliga, från rena mjukvarumottagare (en enkel frekvenskonvertering konverterar signalen till audio-frekvenser som sedan matas in på linjeingången på datorns ljudkort; signalen avkodas därefter med ett program i datorn och den avkodade signalen spelas upp på datorns högtalare), en "win-radio" (PCI-kort som fungerar under Windows), en mottagare som kopplas till datorns USB-port, till en mer traditionell radiomottagare som även tar emot vanlig AM på kortvåg.
Sedan ett par år har också digitalradio för FM-bandet utvecklats med DRM+ för frekvenser högre än 30 MHz. DRM+ har efter försök i bl.a. Indien, Brasilien, Storbritannien och Tyskland godkänts av den europeiska telemyndigheten CEPT. Fr.o.m. 2012 är nu DRM+ också godkänd av Internationella Teleunionen (ITU) som en av fyra världsstandarder för digitalradio. De övriga är DAB, HD-Radio, ISDB-T. DRM+ ses som ett bättre alternativ än DAB för mindre radiostationer (lokala kommersiella eller närradio). Mottagare för DRM+ har presenterats på IBC-mässan i Amsterdam september 2011.
http://www.drm.org/ är en partsinlaga och DRM låter sämre än AM-stereo som fanns i USA och ännu på vissa ställen i Japan och Europa. Problemet är att det finns få mottagare.
Jag vet inte om man kan lita på denna sidan när det gäller nedladdningar men det finns lite mera information och illustrationer: http://sourceforge.net/apps/mediawiki/drm/index.php?title=Main_Page
Även om DRM-sändningar funnits i drygt 10 års tid har de aldrig slagit igenom eftersom det mest har handlat om testsändningar eller att man sänt det ordinarie programmet även digitalt. Få sändningar och i stort sett inga mottagare att tillgå gör att riskerar att bli en parantes i teknikutvecklingen. Dessutom sänds det i samma band som normala AM-sändningar och det är inte särskilt lyckat. De analoga sändningarna störs kraftigt av bruset och de digitala sändningarna går inte att avkoda om det finns spår av en analog sändare på samma kanal. För att göra sändningarna mindre störningskänsliga reducerar man bitraten (sänker ljudkvalitén) och då faller själva idén med digitalsändningarna. Länder som Indien har dock planer på rikstäckande digitalsändningar på mellanvåg.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar