Äventyret Vinterpalatset varade från julhelgen 1957 till en timma efter midnatt 25 april 1959.
Hur det kom sig att dansen drog in i de tidigare industrilokalerna är värd en egen historia. Det var i samband med en auktion det originella förslaget kläcktes.
Carl-Eric ”Buddha” Johansson och hans lika idérika kompanjoner undrade vilka möjligheter det fanns att få komma in med ett intressant nöjeskoncept. Konkursförvaltare och Wermlandsbanken gav med ett förbehåll sitt bifall. Lokalerna måste med fyra dagars varsel utrymmas om så behövdes för att ge plats till en ny industri.
Jösse Tingslags gamla domarskrank köptes in på auktion och förvandlades till en ypperlig bardisk.
Lokalens yta på 2‑000 kvadratmeter gav utrymme inte bara till en utan två dansbanor och på så sätt tillfredställa gammeldansens vänner. Och som det satsades på band av extraprima klass.
Arne Domnérus med Monica Zetterlund, Hacke Björksten, Almstedt-Lind sextetten, Carl-Henrik Norin, Putte Wickman, Hacke Björksten, Calle Jularbo, Emil Iwring (jazzviolinisten) och Jean Josefson. Alla kom till ”Fill-Hacka”.
Det säger sig självt att den ena chartrade bussen efter den andra rullade mot Arvika. Från Närke, Västmanland, Dalsland, Dalarna, Göteborg och Norge kom de.
Gissa vad det kostade att slinka inom och dansa till Carl-Henrik Norin och Calle Jularbo? Treochfemtio (3 kronor och 50 öre).
Sista dansen på ”Fill-Hacka” spelades en timma efter midnatt 25 april 1959. Nära nog 70 000 besökte nöjestemplet under två vintrar. Det ger en snittsiffra på runt 1 000 personer per danskväll.
Publikintresset då. Konstant eller i avtagande? En viss tillbakagång kunde skönjas. Rocken kom till stan och från 1957 höll njutarna av den sortens dans till inte speciellt långt borta från Vinterpalatset. Buggare och rockare tenderade att bli allt fler och deras stamlokus var Pilen.
Vinterpalatset är historia i dag.
Källa: Arvika Nyheter och Värmlands Folkblad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar