31 januari 2024

Nära publikrekord på Klässbols Festplats 1962

Var inte Eldfesten även vid något år Billingsberg? eller blandar jag ihop det med Billingsbergsfesten? Hur många har varit på Eldfesten och Billingsbergsfesten?

Varför hette det Eldfesten och vem anordnade den? Även uppgifter om Billingsbergsfesten vore roligt.



 

30 januari 2024

Esplanadhemmet, del 1

Någon som känner till vilket år det var byggstart för Esplanadhemmet och vilket år det stod färdigt?





29 januari 2024

Boda går till Arvika, Värmskog till Grums

"Vi skulle behöva Boda för Kilsområdet" sade landshövdingen vid kommunkonferens.

Arvika Nyheter 27 augusti 1961.


 

22 januari 2024

Florence Foster Jenkins

Larsson är lite fascinerad av folk som törs köra sitt eget race (eller iofs kanske inte förstår bättre). 

Florence Foster Jenkins, född 19 juli 1868, död 26 november 1944 var en amerikansk "sopran" som genom sin totala avsaknad av musikalitet och sångförmåga blev musikhistoriens stora oefterhärmliga skräckexempel. Hennes spontana intonationsteknik, oväntade tonartsbyten och pulsbefriad rytm i kombination med ekvilibristisk uppvisning av höga toner, som enbart i undantagsfall sammanföll med originalnotbilden, kom inte att överträffas av senare sångargenerationer, inklusive de som har skolats av karaokekulturen.

Tack vare ärvda medel kunde Florence Foster Jenkins bekosta sin sångkarriär och grammofoninspelningar. Hon var övertygad om sin storhet som sångkonstens näktergal och gav ett antal konserter, som bevisligen roade publiken. Hennes sista konsert framfördes på New Yorks ledande scen - Carnegie Hall, drygt en månad före hennes död. Hennes sångkonst är återutgiven på tre överföringar från 78-varvare till CD-skivor: The Muse Surmounted: Florence Foster Jenkins and Eleven of Her Rivals (Homophone Records), The Glory (????) of the Human Voice (RCA Victor) och Murder on the High C's (Naxos Records). Hon brukade ackompanjeras av pianisten Mr. Cosmé McMoon.

Källa: Wikipedia

18 januari 2024

Husflytt

I korsningen Repslagaregatan och Fredgatan stod ett hus som flyttades till okänd plats. År okänt men kanske runt 1959?. Om jag fattat saken rätt så var delar av kvarteret Freden inflyttningsklar 1955 och resten, tex mot Fredsgatan något år senare. Flytt av hus i stället för att riva var väl hyffsat sällsynt på den tiden?

Men vart flyttades huset? Någon som känner till några närmare omständigheter?

Uppdaterat: Fick snabbt svar att huset flyttades till Karlsborgsvägen 8. (SK) 







16 januari 2024

Chevrolet Factory In Tarrytown, N.Y.

Reprisinlägg från 2009.

Dom här bilderna kommer från Chevrolets fabrik i Tarrytown och är tagna någongång 1958/-59 och visar tillverkningen av 1959 års Chevrolet personbilar.

Chevrolet tillverkade hela 1,462,140 stycken personbilar av 1959 års modell.

Kan en bilfabrik bli vackrare? Nåja, även om bilarna är vackra var det nog inte verkligheten så rolig för dom som arbetade där alla gånger - något som man lätt glömmer när man förvirrar sig ut i nostalgins irrfärder.

Hur som helst - det finns massor med bilder av denna tillverkning och här visas ett urval:

Karossdelarna pressas och sammanfogas till en av historiens vackraste bilmodell.


På annat ställe monteras ramen med tillhörande axlar motor m m, m m.

Karossen görs i stort sett helt klar innan den monteras på ramen...
... vilket sker här....
Slutligen monteras en komplett front ihop...
...och monteras på chassiets främre del...
...säten m m monteras...
Passar det..?
...en sista koll...
...och slutligen genom kvatitétskontrollens nålsåga....
Alla bilder från: Life

Pilen och Jimmie Woode

Annons från Arvika Tidning 8 mars 1962.

Jimmy Woode född James Mosby Woode 23 september 1929 Philadelphia Pennsylvania USA död 23 april 2005 i Lindenwold New Jersey USA, var en amerikansk-svensk jazzmusiker (basist) och skådespelare.
Hans födelseår anges i olika källor till 1926, 1928 eller 1929.

Källa: Arvika Tidning, Wikipedia. Tack till TS.


https://www.facebook.com/groups/4123255744378747/posts/4295419030495750/
 

Marielund och gatusänkning

Uppdaterat 240115

Hittade bilder från ombyggnadsarbetet. Okänt datum.

Omkring 1960 började man att sänka gatunivån framför Marielund och planen framför godsmagasinet. Enl. uppgift var sänkningen hela 1,1 meter.

Denna sänkning av gatan syns tydligt på de före- och efter-bilder som visar ingången till Centralbaren/Snövit (ja, ingången till baren skedde väl i en sidoingång men ni förstår vad jag menar).

Jämför man fönstren placering över marken och inte minst den nytillkomna trappan in till Snövit så syns sänkningen tydligt.

Det jag är nyfiken på är hur långt ner i Bönsterbacken man sänkte nivån. Visst hamnade väl dörrarna på godsmagasinet högre upp medans marknivån vid tex fastigheterna som hyste Magnussons TV- och Radiobutik och Carlssons Begravningsbyrå lämnades orörda?

Å andra sidan finns det en stenmur bredvid ingången till BeGe som tyder på en tidigare högre nivå.

Fö så betydde väl detta att huset Marielund och dess närmaste omgivningar måste ha legat på en kulle? Något som inte riktigt framgår av äldre bilder.

Bildkälla: Arvika Kommun och Bengt Malmgren.









https://www.facebook.com/groups/4123255744378747/posts/4630465756991074/

14 januari 2024

Miljonföretag snart färdigt i Jössefors

 


https://www.facebook.com/groups/4123255744378747/posts/4227479937289660/

"Där lergöken gal" - premiären

På Arvika Kommuns FB-sida finns nu Ruben Björks film "Där lergöken gal". Det var länge sedan man såg den filmen. Visades dock då och då på den gamla tv-stationen Arvika Lokal-tv.

Några bilder från premiären 1962 på biografen Svea. Konferencieren är lik Per Løken från Magnor.

Sven Smedberg skriver:

"Ridån är skapad av professor Erland Melanton, arvikabördig. Förutom ridån, som på sin tid kunde belysas med växlande färger och som gled isär till tonerna av ett klockspel, har M även gjort den fantastiska mosaikklockan på Gateskolan (som numera saknar sina visare och därmed inte kan visa vad den är slagen) och Rättvisans vägskål på tingshusets sydvägg. Och på annan ort: målningar på T-centralen och en stor mosaik på biblioteket i Västerås exempelvis. Näss hette ståtligt Carolus Martinus och var Arbetarpartiets starke man (jag har hört honom gör processen kort med den borgerliga oppositionen i en debatt på läroverkets aula). Och eftersom min pappa hade likadan partibok så var det förhållandevis enkelt att i Arvika starta kommunal musikundervisning med början då man startade Arvika stråkorkester i december 1939. Jag har förövrigt ett minne från Sveabiografen och dess ridå, inte bara att jag såg Tarzanfilmer för 75 öre och senare Borta med vinden, jag minns också skolbarn som framförde visor (pappa och hans kollega Elsa Ågren var inblandade förstås) och mellan varje visa kom en pojke fram till rampen och manade oss: Tänk på barnen i källarna. Det kallades soaré och arrangerades för att samla pengar till krigsoffer under WW2". (SS)

I mitten Leif Edvinsson och till höger Carlos Näss. 

Carlos Näss och Ruben Björk.

Stina Nilsson (Stina i Taserud).



https://www.facebook.com/groups/4123255744378747/posts/7009284135775879/

11 januari 2024

Husras, Tingsgatan 6, 3 mars 1967

I dag ligger det ett hyreshus på platsen. Någon som vet mera om lagerlokalen tex? Finns det bilder på hur det såg ut före raset?

Stig Rann skriver: Den byggnaden var väl Östlind & Almkvist stora lagerbyggnad för träd material till deras tillverkning av piano, flyglar mm. ett jättestort område med höga sidor mot bl.a. Nordgatan, där flickorna i 107 an övade sig med bollar. de duktigaste hanterade 3 eller 4 som det stod och bollade mot väggen. Mot Tingsgatan var det stora gallergrindar, men vi kröp under och utforskade området ibland. Byggnaden gränsade till mejeri tomten och var väl ca halva kvarteret.(SR)


 

10 januari 2024

Lindstedts gamla hus, Tingsgatan 14

Huset på bilden ligger alltså på Tingsgatan 14 och inget annat. Anna Feucht bor i huset och såg felet och skriver bla: "De verkar ha blandat ihop husen något om det är huset på Fabriksgatan. Lindstedts gamla hus bor jag i och det ligger på Tingsgatan 14 numer. Frälsis ligger på Nygatan 19 och det är huset intill. Det har brunnit på fastigheten någon gång men inte i själva huvudbyggnaden vad jag vet.
Och har någon bilder eller berättelser om Lindstedts hus tar jag gladeligen emot dem! Vi har en hel del att ta itu med men ho kommer att å bli grann!"(AF)